Een leven tussen de bloemen

Hoe ben je begonnen met dit bedrijf? “Ik hou van produceren in grote volumes,” zegt Jack sr. als schooljongen werkte hij in de vakanties en vrije middagen al mee in de kwekerij van zijn broers, in het Kloosterschuurgebied van Rijnsburg. “Ze kweekten tulpen en zomerbloemen.” Na de Mavo volgde hij de vakopleiding Handel en liep stage bij een retail groothandel, het toenmalige Sierafor. “De manier van werken sprak me enorm aan, hard werken met goede collega’s. Dat voelde meteen goed.”

“Na het behalen van mijn diploma wilde ik iets anders. Ik was toen een jaar of 18 en ging als lijnrijder aan de slag bij het bedrijf van mijn broer op Duitsland. Dat heb ik 2 jaar gedaan en daardoor heb ik de Duitse taal goed leren spreken. Ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen, dus na de militaire dienstplicht bij de Marine werd ik aangenomen bij veiling Flora Holland Rijnsburg, daar volgde ik de opleiding tot veilingmeester, dit werk heb ik 11 jaar gedaan. Het was een parttime functie dus in de middag had ik tijd om bij een kweker aan de slag te gaan, na een jaar nam ik de kwekerij van hem over.”

De naastgelegen bloemendrogerij zocht uitbreiding en kocht zijn kwekerij. Daarom investeerde Jack in een nieuwe kwekerij naast die van zijn broer, en begonnen ze een samenwerking. De naam Heeringa komt trouwens van zijn Friese vader, vertelt hij. En die Friese nuchterheid kwam goed van pas. “We teelden tulpen in de winter en lelies de rest van het jaar, later schakelden we over op Limonium en seizoensbloemen. Mijn broer is 15 jaar ouder dan ik en ging op een gegeven moment met pensioen, dus stond ik voor de keuze: alleen verder gaan of een nieuwe uitdaging aan gaan.”

In de 2 jaar die volgde, verhuurde hij tijdelijk zijn kwekerij en ging aan de slag als bedrijfsleider bij een bomengroothandel in Boskoop. “Hier leerde ik veel van de processen waar de handel mee te maken heeft en ook het omgaan met medewerkers en het aansturen hiervan. Aan het einde van die 2 jaar heb ik een bedrijfsplan geschreven waar ze mee verder konden. Het was een hele intensieve, maar mooie tijd.”

Een nieuwe start samen met zijn zoon

Jack keerde terug naar zijn kwekerij, huurde extra land erbij en begon opnieuw. In 2004 voegde zijn zoon Jack jr. zich bij het bedrijf. “Hij werkte als inkoper bij een commissionair en zocht een nieuwe uitdaging, toen zijn we Heeringa Bloemverwerking gestart.”

Ze maakten een bedrijfsplan, vroegen krediet aan bij de bank en kregen groen licht. In de zomer kweekten ze seizoensbloemen. In de winter vonden ze een gat in de markt: “In plaats van zelf tulpen telen gingen we ze verhandelen. Grote bedrijven in Noord-Holland deden het kweken veel efficiënter en grootschaliger dan wij in de bollenstreek, dus kozen wij voor de handel.”

Met hun netwerk wisten ze kansen te creëren. “We investeerden in een vrachtauto, bouwden een verwerkingsruimte en kochten een machine.” Jack jr kocht de handel en Jack sr zorgde voor de verwerking. “We begonnen met twee klanten en veilden gemengde tulpen op alle veilingen. Door onze naamsbekendheid groeide het klantenbestand vanzelf, zonder actieve acquisitie.”

In die beginjaren hielp niet alleen Jack jr. mee, ook andere familieleden staken hun handen uit de mouwen. “Mijn vrouw werkte jarenlang mee, evenals onze dochter, Rosalie en haar man Joost. Ook Anna, de vrouw van Jack werkte in het bedrijf. Het was echt een familiebedrijf.” vertelt Jack sr. “Mijn vrouw is bij de overname gestopt, Rosalie werkt inmiddels elders, maar Anna en Joost werken nog altijd bij RFP.”

De groei betekende wel keihard werken. “We zeiden op aanvragen altijd ja, misschien wel te vaak. In 2009 groeiden we uit ons jasje en huurden we ruimte op de veiling, dit had een enorme aanzuigende werking.” Zo kwamen ze nog meer in de picture. “We verwerkten inmiddels allerlei producten en begonnen ook met handboeketten.”

Het bedrijf groeide in korte tijd door naar een professioneel retail- en verwerkingsbedrijf met 100 medewerkers.


 




Van vader op zoon

Jack jr. (geboren in 1983) groeide letterlijk op tussen de bloemen. “Het zit in het bloed” zegt hij. “Ik ging naar de tuinbouwschool en daarna naar de vakschool handel en hielp volop mee in de kwekerij in mijn vrije tijd.”

Inmiddels heeft hij alle hoeken van het vak wel gezien: boxmedewerker, inkoper en exporteur. Tot uiteindelijk het opbouwen van en leidinggeven aan een eigen onderneming samen met zijn vader. “Met alle uitdagingen die daarbij horen.”

Tegenwoordig is inkoop veel meer lange termijn strategie, gesprekken bij kwekers in binnen- en buitenland en het tijdig vastleggen van grote volumes zijn nu zijn werk, daarnaast geeft hij leiding aan de inkopers van RFP, ook zit hij in het MT.

“De bloemenwereld heeft een aantrekkingskracht die je niet uit kunt leggen. Het is een passie.”

Zijn vader ziet dat ook zo: “Jack is kundig, doortastend en vasthoudend. Hij is niet snel van zijn stuk te brengen.” Jack jr vult aan: “We lijken in karakter veel op elkaar, we geven niet snel op. De truc is om elkaar vrij te laten in elkaars eigen vakgebied.”


 

 

Foto Jack Heeringa jr.

De aansluiting bij VDP Group

“Mijn loopbaan was een racebaan. De tropenjaren tussen 2004 en 2019 waren intens.” geeft Jack sr toe. “Het was een mooie tijd, we hadden klanten tot in Rusland en Roemenië, Duitsland en heel Scandinavië.”

“Ik heb altijd mijn best gedaan om goed voor onze medewerkers te zijn. Mensen kregen van mij snel het vertrouwen, dat kreeg ik als jonge jongen ook, en daar voelen ze zich goed en betrokken bij. Ik denk dat ik een goede mensenkennis heb. We zochten altijd naar mensen met het ‘Heeringa DNA’: harde werkers, open, leergierig en vooruitstrevend. Ik vond het heerlijk om tussen die mensen in het bedrijf bezig te zijn, het liefst op de werkvloer.”

“Om te zorgen dat de groei en continuïteit geborgd werden, kwamen we in gesprek met Wim van der Plas. Wij als ondernemers hebben groot respect voor hem. Daarom besloten wij het bedrijf in 2019 onder te brengen bij de VDP Group.” De overgang naar de groep was natuurlijk even wennen voor de heren. “Je hebt het niet meer alleen voor het zeggen, maar we kijken er goed op terug.”

Een welverdiend pensioen

Hoe is het om straks te stoppen? “Raar eigenlijk” geeft Jack sr. eerlijk toe. “We werken al zo lang samen als vader en zoon, dus trek je veel met elkaar op.”

“Maar het is mooi geweest, het is nu tijd voor andere dingen. Natuurlijk blijf ik interesse houden in het vak en zal ik contact houden met collega’s en klanten, bij vragen zal ik altijd behulpzaam zijn.”

Ook zijn vrouw is er erg blij mee. “Zij heeft veel ingeleverd voor het bedrijf. We kijken uit naar meer tijd samen, dat hebben we vroeger vaak te weinig gedaan. We zijn al plannen aan het maken voor buitenlandse reizen, of er op uit met de caravan en naar ons huis in Drenthe. En dan zijn er ook nog negen kleinkinderen… ik denk dat ik mijn tijd wel vol krijg.” lacht Jack. Het is hem gegund!


 


Gouden tip voor de toekomst

“Blijf dicht bij jezelf, houd je ogen open voor wat er gebeurt en doe dingen waar je plezier in hebt en energie van krijgt.

 

 

Dankwoord

 

“Na 6 jaar samenwerking binnen de retail van VDP is het nu tijd voor een nieuwe fase.

Het was een intensieve tijd met veel veranderingen, meerdere bedrijven die toegevoegd werden, directiewisselingen en niet te vergeten Corona. Bepaald geen saaie tijd.

De bedrijven in de branche staan nooit stil er is altijd sprake van schaalvergroting, van beweging en verandering.

Één ding verandert niet: de cyclus van de feestdagen en de constante vraag naar bloemen en planten, die zal er altijd blijven.

Door de jaren heen heb ik veel mensen in het vak leren kennen waar ik mooie herinneringen aan bewaar: directie, klanten, leveranciers en collega’s. Te veel namen om op te noemen.

Iedereen bedankt hiervoor!

RFP is bij de VDP Group in goede handen en zal in de toekomst verder groeien met de juiste mensen aan boord.

Graag tot ziens – het ga jullie goed.”

 

Eind mei neemt Jack sr. afscheid van de zaak. We danken hem voor alles wat hij heeft gebracht en wensen hem een ontzettend fijn pensioen toe samen met zijn vrouw en gezin.